21/03/2013

Hansel and Gretel - Opera de Paris (Ζωντανή Μετάδοση) 22/4

Ο κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ και το CLASSICAL RADIO

παρουσιάζουν στο πλαίσιο των LIVE OPERA NIGHTS

την όπερα για το ομώνυμο και πολυαγαπημένο

παραμύθι των αδερφών Γκριμ

Hansel and Gretel

Σε ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από τη Όπερα του Παρισιού

Δευτέρα 22 Απριλίου στις 20.30

22 Απριλίου 2013 - Hansel and Gretel - Opera de Paris (Ζωντανή Μετάδοση)

Όπερα του 'Ενγκελμπερτ Χούμπερντινκ σε 3 πράξεις, από το λιμπρέτο της αδελφής του Αντελεΐντ Βέττε, βασισμένο στο γνωστό παραμύθι των αδελφών Γκριμ.

Εμπνευσμένος από τη μουσική του δασκάλου του Βαγκνερ, ο Χούμπερντινκ καταπιάνεται με μια πιο λαϊκή έκφανση της μουσικής και επιχειρεί να ξυπνήσει τις παιδικές μας αναμνήσεις, ζωντανεύοντας ένα παραμύθι από τα πιο δημοφιλή και συναρπαστικά των αδελφών Γκριμ.

Δημιουργία: 23 Δεκεμβρίου 1893
Γλώσσα: Γερμανικά

Διάρκεια: (περίπου) 110’
Διάλειμμα: (περίπου) 30΄

Διεύθυνση Ορχήστρας: Claus Peter Flor | Σκηνοθεσία: Mariame Clément | Παίζουν: Daniela Sindram, Anne-Catherine Gillet Jochen Schmeckenbecher, Irmgard Vilsmaier, Σκηνικά/ Κοστούμια: Julia Hansen, Φώτα: Philippe Berthomé, Ορχήστρα της Κρατικής Όπερας του Παρισιού, Παιδική Χορωδία της Κρατικής Όπερας του Παρισιού
Χάνσελ: Daniela Sindram , Γκρέτελ: Anne-Catherine Gillet, Πίτερ: Jochen Schmeckenbecher, Γκέρτρουντ: Irmgard Vilsmaier

Το 1881 ο 27χρονος τότε 'Ενγκελμπερτ Χούμπερντινκ, έγινε βοηθός του μεγάλου μουσικού συνθέτη Βάγκνερ. Ο Βάγκνερ έζησε ακόμη 2 χρόνια από τότε. Αυτά τα δύο χρόνια επηρέασαν βαθιά τον νεαρό συνθέτη τόσο στο μουσικό του ύφος αλλά και στη ζωή του. Το 1883, ο δάσκαλός του πέθανε αφήνοντας ένα έργο του ανολοκλήρωτο. Δέκα χρόνια αργότερα ο Χούμπερντινκ ολοκλήρωσε το αριστούργημα για μικρούς και μεγάλους «Χάνσελ και Γκρέτελ». Βασισμένη στο ομώνυμο και γνωστό παραμύθι των αδερφών Γκριμ, η αδερφή του έγραψε το λιμπρέτο. Η όπερα παίχτηκε για πρώτη φορά την περίοδο των Χριστουγέννων το 1893 υπό την ενθουσιώδη διεύθυνση του Ρίτσαρντ Στράους.

Το παραμύθι προέρχεται από την γερμανική λαϊκή παράδοση από όπου το πήραν οι αδερφοί Γκριμ και το πρόσθεσαν στην συλλογή των παραμυθιών τους. Το παραμύθι έχει κοινά στοιχεία με τον κοντορεβιθούλη, όπως την ανέχεια των γονιών, το σκόρπισμα των χαλικιών από τους μικρούς ήρωες και τον κανιβαλισμό των «κακών». Αποτελούσε κατά μεγάλο μέρος του κοινωνικό σχόλιο και καταγγελία για τις κοινωνικές δομές της εποχής, οπόταν τα παιδιά εγκαταλείπονταν στο δάσος από τους ίδιους τους γονείς τους, λόγω του υποσιτισμού.

Σύνοψη:

Πράξη 1η
Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ είναι στο σπίτι, περιμένοντας τη μητέρα τους, την Γκέρτρουντ να επιστρέψει. Το εσωτερικό του σπιτιού μαρτυρά κατάφωρα την πενία της οικογένειας αλλά και την ανέχεια σε βασικά είδη όπως οι βασικές τροφές. Πεινασμένα κι αδύναμα τα παιδιά προσπαθούν να διασκεδάσουν την δύσκολη κατάστασή τους κι αρχίζουν να χορεύουν. Τον χορό τους διακόπτει η άφειξη της μητέρας τους, η οποία από τον θυμό της μπροστά στην ανέμελη συμπεριφορά των παιδιών της παρά τα τόσα τους προβλήματα, ρίχνει κάτω μία κούπα γάλα. Μετά τη ζημιά που τους στοίχισε ένα γεύμα, στέλνει τα παιδιά στο δάσος να μαζέψουν φράουλες. Από τη θλίψη για την φτώχια της η Γκέρτρουν αποκοιμάται στην καρέκλα και ξυπνά όταν ο σύζυγός της γυρίζει μεθυσμένος, τραγουδώντας. Η Γκέρτρουντ συγχωρεί την άθλια κατάστασή του γιατί έχει γυρίσει σπίτι φέρνοντας φαγητό. Αρχίζουν κι οι δύο να ζητοκραυγάζουν όταν ο Πίτερ παρατηρεί ότι τα παιδιά δεν είναι στο σπίτι. Η Γκέρτρουντ ομολογεί ότι τα έστειλε να μαζέψουν φράουλες μόνα τους στο δάσος. Κι οι δυο γονείς φεύγουν αναστατωμένοι απ’το σπίτι κι αρχίζουν να ψάχνουν τον Χάνσελ και την Γκρέτελ καθώς ξέρουν ότι στο δάσος μένει μία φοβερή μάγισσα.

Πράξη 2η
Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ μαζεύουν χαρούμενοι φράουλες στο δάσος, μέχρι που συνειδητοποιούν ότι έχουν χαθεί. Μόλις αρχίζει να νυχτώνει όμως μαζί με το σκοτάδι έρχεται και ο φόβος και τα δύο παιδιά κάνουν την προσευχή τους και πέφτουν να κοιμηθούν κάτω απ’τα δέντρα.

Πράξη 3η
Με το πρώτο φως της ημέρας τα παιδιά ξυπνούν κι αντικρίζουν ένα σπίτι κατασκευασμένο από ψωμί, γλυκά και ζάχαρη. Καθώς είναι πεινασμένα, αρχίζουν να σπάνε κομμάτια απ’το σπίτι για να τα φάνε και τότε μία τρομερή μάγισσα εμφανίζεται. Με ένα μαγικό ξόρκι αιχμαλωτίζει τον Χάνσελ ενώ βάζει την Γκρέτελ να ανάβει και να προσέχει τη φωτιά για τον φούρνο. Μόλις η μάγισσα γυρίσει την πλάτη της η Γκρέτελ πετάει τη μάγισσα μέσα και τα δυο παιδιά διαφεύγουν ελεύθερα!

 

Ακουλουθεί:

13 Μαΐου 2013 - La Gioconda - Opera de Paris ( Zωντανή Μετάδοση)
Όπερα σε τέσσερις πράξεις του Αμιλκάρε Πονκιέλι. Το λιμπρέτο γράφτηκε από τον Τόμπια Γκόριο , που αποτελεί μάλλον αναγραμματισμό του Αρίγκο Μπόιτο (Arrigo Boito). Διεύθυνση Ορχήστρας: Daniel Oren | Σκηνοθεσία: Pier Luigi Pizzi | Παίζουν: Violeta Urmana, Marcelo Alvarez Luciana D’Intino | Διάρκεια: 230 λεπτά | Γλώσσα: Ιταλικά

Κινηματογράφος Δαναός | Λεωφ. Κηφισίας 109, 11524 Αθήνα
Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 210-6922655 ή στο www.danaoscinema.gr