ΣΙΝΕΜΑ & ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ | VERTIGO/ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ

Ο ίδιος ο Χίτσκοκ συνόψισε ειρωνικά το Vertigo ως εξής: «αγόρι συναντά κορίτσι, αγόρι χάνει κορίτσι, αγόρι ξανασυναντά κορίτσι, αγόρι ξαναχάνει κορίτσι».
Στην ταινία, ο Σκότυ, προσπαθώντας να ρίξει φως σε μια υπόθεση μυστηρίου, θα προκαλέσει την τραγωδία. Ως τραγικός ήρωας, είναι ένοχος μιας ύβρης που τον οδηγεί να απορρίπτει τον έρωτα που συνδέει με τη ζωή και να αποζητά έναν εξιδανικευμένο έρωτα που συνδέεται με τον θάνατο.

Το Σινεμά & Ψυχανάλυση υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας της Νέας Λακανικής Σχολής και με την υποστήριξη της Ακαδημίας Κλινικών Σπουδών της Αθήνας διοργανώνει την προβολή της ταινίας “Δεσμώτης του Ιλίγγου” του Άλφρεντ Χίτσκοκ, την Κυριακή 1 Μαρτίου 2026 στις 14:00 στον κινηματογράφο Δαναό.
Θα ακολουθήσει συζήτηση, την οποία συντονίζει η Νασία Λινάρδου, ψυχίατρος, ψυχαναλύτρια, συντονίστρια της Ακαδημίας Κλινικών Σπουδών της Αθήνας, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας της ΝΛΣ, της Νέας Λακανικής Σχολής και της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης.

Ομιλητές:

  • Στέλλα Στελετάρη, ψυχολόγος, μέλος της ΕΕΝΛΣ
  • Πολίνα Αγαπάκη, ψυχολόγος, μέλος της ΕΕΝΛΣ
  • Χρήστος Μήτσης, κριτικός κινηματογράφου

Σύνοψη: Ένας ντετέκτιβ του Σαν Φρανσίσκο, ο Σκότι Φέργκιουσον, φεύγει από το σώμα λόγω της υψοφοβίας του. Ένας παλιός του φίλος και εφοπλιστής τον προσλαμβάνει για να παρακολουθεί τη νευρωτική, με τάσεις αυτοκτονίας, γυναίκα του, Μάντλεν. Ο Σκότι την ερωτεύεται, αλλά αδυνατεί να τη σώσει όταν αυτή επιχειρεί ένα πήδημα θανάτου από ψηλά. Καιρό μετά, κι ενώ προσπαθεί να ξεφύγει από τις εμμονές του, θα ξανασυναντήσει τη νεκρή του αγάπη στο πρόσωπο της μελαχρινής Τζούντι.

*Με ελληνικούς υπότιτλους

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΔΑΝΑΟΣ 1

  • Κυριακή 1 Μαρτίου – 14:00
ΣΤΙΣ

1 Μαρτίου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Alfred Hitchcock

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes, Tom Helmore, Henry Jones

ΕΙΔΟΣ

Ψυχολογικό Θρίλερ

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ

Άνω των 12 ετών

ΕΤΟΣ

1958